The Jakaba Nursery/Primary School

basisschool project gambiaOp de Northbank van Gambia zo'n 200 km het binnenland in ligt Jakaba, een klein dorp dichtbij Kuntaur. Hier heeft de lokale bevolking een Nursery/Primary school gebouwd. De school wordt bezocht door zo'n 300 kinderen. Het was een school met 6 klaslokalen, echter alleen voorzien van kale muren en een dak. De muren waren niet gestuukt of geverfd. Er was geen watervoorziening of meubilair, sommige kinderen brachten ´s ochtends hun waterkruik mee om te kunnen zitten, anderen zaten op de grond. Ook was er geen school- of spelmateriaal aanwezig. FFYP heeft in overleg met de dorpsbewoners van Jakaba besloten deze school te ondersteunen en te verbeteren.

In mei 2009 werd gestart met verbetering en uitbreiding van deze school. Alle klassen werden voorzien van pleisterwerk en een frisse verf. Daarnaast kregen alle kinderen degelijke schoolbanken. Er werden een waterput gegraven en sanitaire voorzieningen aangelegd, een jongens- en een meisjestoilet. Er werden tevens een kantoor en opslagruimte bijgebouwd. De school is omheind met een schutting van 270 meter en voorzien van een poort zodat de kinderen veilig kunnen spelen. Onlangs is er een waterpomp geïnstalleerd. Door de oudste leerlingen worden nu groentetuintjes aangelegd op het schoolterrein. Elk jaar sturen we vanuit Nederland schoolmaterialen.

Omdat de school nu voldoet aan alle eisen die door de regering worden vastgesteld krijgen de kinderen nu elke dag een gratis maaltijd. Gezien de school vanwege de vele verbeteringen steeds meer aanmeldingen kreeg hebben we onlangs twee klaslokalen bijgebouwd, zodat er 50 kinderen meer naar school kunnen.

Dit project werd onder meer ondersteund door Wilde Ganzen.